Ogólna charakterystyka miodów pitnych

Miody pitne określa się jako napoje uzyskiwane w procesie fermentacji alkoholowej wodnego roztworu miodu naturalnego (brzeczki miodowej) lub miodu rozcieńczonego sokiem owocowym z ewentualnym dodatkiem ziół aromatycznych i przypraw korzennych, zawierających 9 – 18% objętościowych alkoholu.

Miód pszczeli, zanim zostanie poddany fermentacji, musi być rozcieńczony. Najczęściej do rozcieńczenia używa się wody, choć czasem jak mówi o tym definicja, można rozcieńczać sokiem owocowym. Stosunek ilości miodu i wody w brzeczce miodowej jest podstawą klasyfikacji miodów pitnych na:

Im bardziej rozcieńczona brzeczka tym bardziej wytrawny otrzymuje się miód pitny. Z brzeczki czwórniaka powstaje miód wytrawny, z trójniaka – półsłodki, a z brzeczki dwójniaka i półtoraka powstają miody słodkie lub deserowe.

Można też miody pitne podzielić według innego kryterium, a mianowicie zależnie od sposobu przygotowania brzeczki. Wyróżniamy tu:

Sycenie miodów jest szeroko stosowane w przemyśle. Proces ten polega na gotowaniu miodu rozpuszczonego w wodzie. Można go przeprowadzić z dodatkiem ziół lub przypraw korzennych. Do najczęściej stosowanych dodatków należą: chmiel, cynamon, gożdziki, liść selera, imbir, wanilia, jagody jałowca, olejek różany, kwiaty bzu, czarna porzeczka itp.

Miód niesycony otrzymamy, gdy fermentacji podda się miód pszczeli rozpuszczony w zimnej lub letniej wodzie. Powinien tu być stosowany miód pszczeli o bardzo wysokiej jakości i delikatnym aromacie.

Ponieważ brzeczki miodowe mogą być doprawiane różnymi dodatkami, to możemy wyróżnić:

Dodatek soku owocowego wynosi zazwyczaj nie mniej niż 30 %. W zależności od rodzaju soku wyróżniamy różne miody: wiśniak (z sokiem wiśni), maliniak (sok z malin), agrestniak (sok z agrestu), dereniak (sok z dereniu); rzadziej wytwarzane są jabłczak i porzeczniak.


Umieszczamy na Twoim urządzeniu pliki cookie, celem usprawnienia działania tej strony www.
W każdej chwili możesz usunąć i zablokować dalsze umieszczanie plików cookie zmieniając ustawienia przeglądarki. Dowiedz się więcej.

Czy masz ukończone 18 lat?