Drinki, napoje

„Jubileuszowe” orzeźwienie

Składniki:

  • 100 ml miodu pitnego dwójniak „Jubileuszowy”
  • 50 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2 plastry pomarańczy
  • kostki lodu

Sposób przyrządzenia:
Łączymy wszystkie składniki, schładzamy w lodówce, wlewamy do szklaneczki, wrzucamy kostkę lodu, dekorujemy plasterkiem pomarańczy.

Kawa „Jubileuszowa”

Składniki:

  • 200 ml naparu kawowego (może być schłodzony)
  • 100 ml miodu pitnego dwójniak „Jubileuszowy”
  • 50 ml syropu ananasowego
  • kilka listków mięty
  • kostki lodu
  • ananas do dekoracji

Sposób przyrządzenia:
Do shakera wlewamy kawę, miód pitny, syrop ananasowy oraz wrzucamy 6 kostek lodu i kilka listków mięty. Mieszamy dokładnie przez kilkanaście sekund. Wylewamy do kieliszka udekorowanego świeżym ananasem.

„Trybunalskie” szaleństwo

Składniki:

  • 750 ml miodu pitnego trójniak „Trybunalski”
  • 2 pomarańcze
  • laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1/2 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego

Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze umyć osuszyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, drugą spiralnie cienko obrać ze skórki.
Miód pitny wymieszać z miodem płynnym. Dodać skórkę startą z pomarańczy, cynamon i goździki. Ogrzewać przez 10-15 minut pod przykryciem, nie dopuszczając do wrzenia.

„Maliniak”-owy duet

Składniki:

  • 1 butelka jasnego piwa
  • 3 goździki
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 kieliszek miodu pitnego dwójniak „Maliniak”
  • 2 kieliszki soku malinowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu wielokwiatowego – może być skrystalizowany

Sposób przyrządzenia:

Piwo przelewamy do garnka i podgrzewamy. Mieszamy przez cały czas, żeby się wygazowało. Dorzucamy goździki i łyżeczkę gałki muszkatołowej. Dolewamy sok malinowy i dokładamy łyżeczkę naturalnego miodu. Cały czas mieszamy. Kiedy miód całkowicie się rozpuści, dodajemy sok z cytryny i kieliszek miodu pitnego. Ściągamy garnek z ognia, żeby miód pitny nie stracił alkoholu. Przelewamy do wysokiej szklanki i posypujemy cynamonem.

Koktajl „Trybunalski”

Składniki:

  • 100 ml miodu pitnego trójniak „Trybunalski”
  • 80 ml woda mineralnej niegazowanej,
  • 10 ml soku z cytryny
  • plasterek cytryny
  • listek mięty

Sposób przyrządzenia:

Do dzbanka wlewamy wodę mineralną niegazowaną. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i miód pitny, dokładnie mieszamy. Dzbanek z napojem przykrywamy, wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy. Wystudzony koktajl rozlewamy do szklaneczek, ozdabiamy plasterkiem cytryny i listkiem mięty. Koktajl możemy podawać z kostkami lodu.

 

PRZYGOTOWANO NA PODSTAWIE POSZUKIWAŃ W KSIĄŻKACH KUCHARSKICH, NA STRONACH WWW, ORAZ DOŚWIADCZEŃ WŁASNYCH.


Umieszczamy na Twoim urządzeniu pliki cookie, celem usprawnienia działania tej strony www.
W każdej chwili możesz usunąć i zablokować dalsze umieszczanie plików cookie zmieniając ustawienia przeglądarki. Dowiedz się więcej.

Czy masz ukończone 18 lat?