Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Wątróbkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę. Dodaj masło, śmietanę i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Oprósz mąką plastry wątróbki i obsmaż je na rozgrzanym oleju. Zdejmij wątróbkę z patelni i obsmaż na niej pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Dodaj suszone gruszki i zalej wszystko miodem pitnym. Gotuj na ostrym ogniu i pod koniec odparowywania dodaj do sosu plastry wątróbki. Podaj wątróbkę na ziemniakach puree polaną sosem.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Kotlety lekko rozklepać. Zalać mieszaniną miodu, sosu sojowego, pieprzu i roztartego czosnku. Zostawić na 30 minut. Odsączyć. Usmażyć na 2 łyżkach masła z 1 łyżką oleju. Podlać marynatą i woda i dusić pod przykryciem aż schab zmięknie. W tym czasie pokroić oczyszczone borowiki ( małe kapelusze zostawić w całości) i usmażyć na 2 łyżkach masła ( na koniec smażenia lekko posolić).Schab odkryć, dolać śmietankę i dusić odkryty aż sos odparuje do objętości 1/2 szklanki. Podawać obłożone smażonymi borowikami z sosem.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Z polędwiczek odcinamy cienkie końce. Wykrawamy z polędwicy kotleciki grubości palca. Każdy kotlet delikatnie nagniatamy dłonią ( nie używamy tłuczka). Następnie solimy, dodajemy pieprz. Na patelni rozgrzewamy masło i szybko obsmażamy kotleciki z obu stron. Dodajemy miód pitny, szczyptę estragonu i dusimy bez pokrywki na silnym ogniu, dopóki miód pitny nie zniknie z patelni. Dodajemy śmietankę wymieszaną z musztardą i gotujemy 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Pierś z kaczki:
Piersi płuczemy, oczyszczamy z błon. Wszystkie składniki miksujemy. Piersi dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na 24h. Zamarynowane piersi obsmażamy na rozgrzanej patelni z obydwu stron, następnie zawijamy w folie aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min, temp. 180oC.
Sos z miodu pitnego
Wszystkie składniki mieszamy w rondelku, redukujemy do momentu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku.
Kasza jaglana z bakaliami
Kaszę płuczemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok 20 min. Rodzynki moczymy we wrzątku. Bakalie siekamy i dodajemy do ugotowanej kaszy. Doprawiamy do smaku.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Cebulę siekamy, kapustę odcedzamy zachowując sok. W garnku na oliwie rumienimy cebulę. Wkładamy kapustę, zalewamy szklanka wody i chwile podgrzewamy. Dodajemy jałowiec, ziele i pieprz, liście laurowe, nacięte ząbki czosnku i posiekane grzyby. Dusimy na małym ogniu ok. godziny. Odstawiamy do drugiego dnia.
Zagotowujemy, dodajemy bakalie i miód. Znowu dusimy godzinę. Jeśli trzeba dodajemy soku z kapusty. Studzimy. Kolejnego dnia znowu zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Kapusta powinna być ciemna i pełna smaków.
Filety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Jabłka ze skórką i gniazdem nasiennym pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Odłożyć na talerz, na pozostałym tłuszczu obsmażyć filety z kurczaka. Wlać do nich miód pitny i dusić około 30 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać zrumienioną cebulkę. Gęstniejący sos zaciągnąć śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć pokrojone jabłka. Układać na talerzu obok filetu. Można podawać z ryżem.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kaczki układamy w misce. Wsypujemy do nich majeranek, tymianek, pieprz, czosnek oraz żurawinę. Całość zalewamy miodem pitnym oraz sosem sojowym. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc lub całą dobę.
Na rozgrzaną patelnię układamy piersi. Należy pamiętać, aby najpierw smażyć od strony skóry. Po obsmażeniu na złoty kolor wlewamy na patelnię resztę marynaty i dusimy około 30 minut w zależności od rozmiaru piersi. Podajemy z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Składniki ( 1 porcja):
Sposób przyrządzenia:
Szparagi obieramy i gotujemy, „na stojąco” w osolonej wodzie 10 minut. Pierś z perliczki osuszamy ręczniczkiem, nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem w ziołach, rozmarynem. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy cebulą pokrojoną w plasterki. Mięso skraplamy oliwą z oliwek i pieczemy przez 5 min bez przykrycia w temp 200oC. Dodajemy miód, przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy 10 min w temp 160oC. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy kilka posiekanych listków mięty. Na talerzu układamy szparagi i polewamy je sosem miętowym. Obok kładziemy dwa plasterki upieczonej cebuli, a na cebuli kładziemy pokrojoną pod skosem pierś z perliczki. Ozdabiamy świeżym rozmarynem.
PRZYGOTOWANO NA PODSTAWIE POSZUKIWAŃ W KSIĄŻKACH KUCHARSKICH, NA STRONACH WWW, ORAZ DOŚWIADCZEŃ WŁASNYCH.