Ciasta, desery i inne słodkości

Biszkopt „Koronny”

Składniki:

  • 7 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 1/2 łyżki utartej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżki utartej skórki cytrynowej
  • 1 szklanka mąki
  • 8 łyżek miodu pitnego dwójniak „Koronny”
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Ubijamy trzepaczką 5 żółtek z 12 łyżkami cukru przez 5 minut, po czym dodajemy do nich pół łyżki utartej skórki pomarańczowej i pół cytrynowej. Dodajemy do tej mieszanki szklankę mąki, wraz ze szczyptą soli, a następnie dolewamy osiem łyżek miodu Koronnego oraz 10 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia. Ubijamy na sztywno siedem białek i starannie łączymy je z masą, którą następnie przekładamy do natłuszczonej foremki z wyjmowanym dnem. Pieczemy w temperaturze 175oC przez 20 minut, potem obniżamy temperaturę do 150oC i pieczemy kolejne 20 minut. Wyłączamy piekarnik, kładziemy na ciasto wysmarowany masłem kawałek pergaminu, i zostawiamy je w piecu jeszcze przez 10 minut. Wyjmujemy i kiedy foremka przestygnie usuwamy spód, a ciasto przekładamy na talerz. Można podać do niego przecier z malin, obowiązkowo zaś – kieliszek miodu Koronnego.

 

 „Gronowy” deser z z musem jabłkowym

Składniki:

  • 2 łyżki drobnego nierafinowanego cukru do wypieków
  • 1080 ml wody
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 3 listki żelatyny
  • 90 g tapioki
  • 60 ml niesłodzonego mleka kokosowego
  • 3 łyżki miodu pitnego półtorak „Gronowy”

Sposób przyrządzenia:

Tapioka:
Litr wody w rondlu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i wsypać tapiokę.
Gotować, aż stanie się przeźroczysta ok. 10-12 minut.
Odcedzić na sicie, przełożyć do miski, dodać cukier, mleko kokosowe i wymieszać. Przełożyć do pucharków (szklanek, miseczek) i odstawić na godzinę do ostygnięcia.

Mus jabłkowy:
Jabłka obrać, pozbawić pestek i pokroić na ósemki. Przełożyć do rondla, zalać 60ml wody, dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i przyprawę korzenną. Gotować ok. 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Zmiksować.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać 3 łyżki miodu pitnego, wymieszać.
Dodać do musu i wymieszać.

Na wierzch ostudzonej tapioki wyłożyć mus, udekorować plasterkami jabłka i posypać cynamonem.

 

Piernik „Gronowy”

Składniki:

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu pitnego półtorak „Gronowy”
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka naparu z kawy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników

Sposób przyrządzenia:

Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy najpierw mód pitny, później ciepłą kawę i następnie olej. Białka z jajek trzeba będzie ubić na sztywno z dodatkiem soli. Do już ciekawie pachnącej płynnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do pierników. Na końcu dodajemy pianę z białek. Ja pianę dodaję „byle jak”, to znaczy, że nie mieszam dokładnie z ciastem, tylko wykonuję kilka ruchów w prawo i 3 ruchy w lewo. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, blachy prostokątnej i wrzucamy na około 50 minut do nagrzanego piekarnika do max. 190oC

„Gronowy” z owocami

Składniki:

  • 2 brzoskwinie (lub gruszki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 kieliszek śliwowicy
  • 1/2 szklanki miodu pitnego półtorak „Gronowy”

Sposób przyrządzenia:
Owoce obrać ze skórki, przekroić na połowy, wyjąć pestki, podzielić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć ćwiartki owoców z obu stron, wlać destylat, podpalić, zalać miodem i trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje i zacznie się karmelizować. Podawać na przykład z lodami waniliowymi.

„Maliniak”-owy przekładaniec

Składniki:

  • 1/2 banana
  • 1/4 obranej pomarańczy
  • 2 truskawki
  • 2 duże maliny
  • 100 ml miodu pitnego dwójniak „Maliniak”

Sposób przyrządzenia:
Plasterki bananów, cząstki pomarańczy, połówki truskawek i całe maliny wrzucamy do szklanki koktajlowej, zalewamy miodem pitnym. Deser podajemy, gdy owoce nasiąkną.

Zabaglione a’la „Koronny”

Składniki: (4 porcje)

  • 125 ml miodu pitnego dwójniak „Koronny”
  • sok z połowy cytryny
  • 4 żółtka
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 laska kory cynamonowej
  • 2 goździki
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • kakao do posypania

Sposób przyrządzenia:
W małym rondelku zagotować miód pitny z dodatkiem przekrojonej na pół połówki laski wanilii, korą cynamonową, goździkami oraz śliwkami. Po zagotowaniu wyłączyć i odstawić, aby płyn ostygł, a śliwki zmiękły i napęczniały. (Uwaga: Jeśli śliwki były bardzo suche i twarde, należy je gotować o 5-7 minut dłużej, dolewając ewentualnie 50 ml przegotowanej wody). Gdy płyn wystygnie wyjąć śliwki i przyprawy korzenne. Śliwki rozłożyć do pucharków. Z wanilii wyskrobać ziarenka i dodać z powrotem do miodu pitnego, natomiast goździki i cynamon wyrzucić. Do metalowej miski wbić 4 żółtka i dodać miód pitny oraz sok z cytryny. Miskę zawiesić/ustawić stabilnie na wysokim garnku wypełnionym do około 2 cm wysokości gotującą wodą (dno miski nie może dotykać do wody!). Płomień kuchenki ustawić tak, aby woda leciutko bulgotała. Mikserem ubijać masę żółtkową aż zgęstnieje (5-8 minut). Gotowy krem ma konsystencję lekkiej, lejącej się pianki i ciemno kremowy kolor.
Uwaga: Nie wolno dopuścić, aby woda w garnku zbyt mocno się gotowała oraz nie wolno kremu zbyt długo ubijać, bo w rezultacie zamiast zabaglione otrzymamy słodką jajecznicę!
Krem rozlać do przygotowanych kieliszków ze śliwkami. Wierzch oprószyć kakao.

„Maliniak”-owa panna cotta

Składniki:

  • 160 ml śmietanki 36% plus 2 łyżki do namoczenia żelatyny
  • 140 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka miodu (np. akacjowego)
  • 30 ml miodu pitnego dwójniak „Maliniak”
  • skórka starta z 1/4 cytryny wyszorowanej i sparzonej
  • 3 liście bazylii
  • mała gałązka tymianku
  • mała gałązka rozmarynu

Sposób przyrządzenia:
Żelatynę zalej 2 łyżkami śmietanki i odstaw do napęcznienia na około 5 minut. W rondelku o grubym dnie podgrzej śmietankę i mleko. Gotuj minutę z dodatkiem skórki cytrynowej, bazylii, tymianku oraz rozmarynu, mieszając by się nie przypaliły. Dodaj miód oraz miód pitny i gotuj przez kolejną minutę, po czym zdejmij z ognia. Gotowaną śmietankę przelej przez sitko i mieszaj z żelatyną, aż zupełnie się rozpuści. Wlej masę do opłukanych zimną wodą kokilek i odstaw do stężenia. Przed podaniem włóż kokilkę (po sam brzeg) do gorącej wody, na kilka sekund. Połóż na kokilce talerz i odwrócić całość do góry nogami. Deser możesz podać udekorowany sezonowymi owocami.

Figowy „Trybunalski”

Składniki:

  • 1 suszona figa
  • 50 g serka koziego
  • 20 g białej czekolady
  • 20 g serka Mascarpone
  • 200 ml miodu pitnego trójniak „Trybunalski”
  • wanilia – wg. uznania
  • imbir – wg. uznania
  • pieprz czarny – wg. uznania
  • pomarańcza – wg. uznania
  • truskawki – wg. uznania
  • tymianek cytrynowy – wg. uznania

Sposób przyrządzenia:
Gotujemy miód pitny z dodatkiem wanilii, imbiru, ziaren pieprzu, skórki pomarańczowej. Dodajemy figi i gotujemy około 1 minutę. Figi wraz z miodem schładzamy i odstawiamy na 24 godziny. Serek kozi łączymy z mascarpone i płatkami białej czekolady. Figi podajemy na serku kozim dekorując filetami pomarańczy, truskawkami i listkami tymianku cytrynowego.

„Maliniak”-owa fantazja

Składniki (2 porcje):

  • 2-3 twarde gruszki (ew. plus 1 jabłko)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (można i całą)
  • 1/2 łyżeczki chilli lub ostrej czerwonej papryki
  • pieprz
  • 50ml kremówki lub mleka
  • 30ml miodu pitnego dwójniak „Maliniak”
  • 300ml białego wina
  • 3 łyżki mascarpone lub lodów waniliowych
  • mięta lub świeża bazylia i biszkopty do dekoracji

Sposób przyrządzenia:
Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki, umieścić na sitku nad garnkiem z winem, oprószyć pieprzem, zagotować na ‚parze’. W tym samym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z chilli i odrobiną pieprzu i miodem pitnym. Jeśli się zetnie (raczej na pewno), dodać śmietanę kremówkę lub zwykłe mleko (będzie bardziej płynna). Kiedy owoce zmiękną, ułożyć na talerzu według własnego pomysłu, polać czekoladą, można też całkowicie pokryć owoce, na wierzchu ułożyć sporą łyżkę mascarpone lub lodów waniliowych (są zazwyczaj bardzo słodkie, mascarpone łagodzi słodycz deseru) i udekorować miętą i biszkoptami.

Sorbet z sezamowymi ciasteczkami a’la „AM”

Składniki:

Sorbet

  • 200 g miodu wielokwiatowego
  • cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 300 ml miodu pitnego dwójniak „AM”

Ciasteczka

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 białka
  • 80 g mąki
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 50 g sezamu

Sposób przyrządzenia:

Do rondelka zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. Wyciśnij sok z cytrusów. Dolej miód pitny. Dodaj miód i podgrzewaj tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Wstaw w foremce do zamrażalnika.

Utrzyj masło na pulchną masę. Dodaj cukier i białka, a na koniec mąkę i aromat. Na blasze wyłożonej papierem za pomocą szablonu lub skrobki zrób trójkąty. Obsyp je sezamem. Piec w piekarniku przez kilka minut w 180 stopniach C. Na talerzu podawaj kulkę sorbetu oraz trzy trójkąty z ciasteczek sezamowych.

 

 PRZYGOTOWANO NA PODSTAWIE POSZUKIWAŃ W KSIĄŻKACH KUCHARSKICH, NA STRONACH WWW, ORAZ DOŚWIADCZEŃ WŁASNYCH.


Umieszczamy na Twoim urządzeniu pliki cookie, celem usprawnienia działania tej strony www.
W każdej chwili możesz usunąć i zablokować dalsze umieszczanie plików cookie zmieniając ustawienia przeglądarki. Dowiedz się więcej.

Czy masz ukończone 18 lat?