Tradycyjnym sposobem jest podawanie miodu pitnego w temperaturze pokojowej, najlepiej w glinianych kubkach. Poza tym istnieje wiele możliwości serwowania miodu. Można go spożywać na zimno, na gorąco, dodawać do potraw mięsnych, ciast, deserów, łączyć z innymi alkoholami w postaci orzeźwiających drinków. Eksperymentowanie ze smakiem jest tu jak najbardziej wskazane.
Po prostu nie bójmy się używać wyobraźni w eksperymentach z miodem pitnym, a pozwoli to uzyskać niesamowite efekty.
Miód pitny na gorąco jest doskonałą propozycją w okresie jesienno-zimowym. Doskonale rozgrzewa, gdy na zewnątrz panują ujemne temperatury. Można go podawać w następujący sposób:
Miód smakuje doskonale również serwowany na zimno. Jest doskonałym uzupełnieniem głównych dań. Idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, drobiu a także z rybami. W przypadku dań rybnych, do miodu należy dodać plasterek cytryny, co pozwoli uzyskać zaskakujący efekt smakowy.
Oto kilka wskazówek, jakie mogą być alternatywne sposoby podawania schłodzonego miodu z różnymi rodzajami przystawek (oczywiście oprócz najlepszej opcji podania go bez żadnych dodatków pozwalając, aby własny naturalny aromat mówił sam za siebie). Możemy podawać w następujących wariantach:
Ponad to, do każdej z powyższych potraw, najbardziej uroczym i ozdobnym akcentem będzie po prostu umieszczenie dzbana miodu na stole. Można podawać gościom gorące lub schłodzone lodem.
Miód można wykorzystywać także do gotowania, jako składnik wielu potraw. W przepisach, w których zalecane jest dodanie białego wina polecam użyć miodu pitnego. Doskonały do:
Może być także podany jako deser. Wystarczy dodać do niego łyżeczkę likieru owocowego i udekorować listkami mięty lub laską cynamonu.
Miód pitny jest doskonałą propozycją na różnego rodzaju przyjęcia.
Można podawać na gorąco, na zimno, z dodatkami lub bez. Jego możliwości adaptacji, czynią go bardzo kreatywnym z wieloma składnikami, tworząc niezwykłe kombinacje smakowe. Można łączyć z wódką, rumem, ginem lub kawą, co pozwala uzyskać oryginalne drinki.