Nasze miody w kuchni

Tradycyjnym sposobem jest podawanie miodu pitnego w temperaturze pokojowej, najlepiej w glinianych kubkach. Poza tym istnieje wiele możliwości serwowania miodu. Można go spożywać na zimno, na gorąco, dodawać do potraw mięsnych, ciast, deserów, łączyć z innymi alkoholami w postaci orzeźwiających drinków. Eksperymentowanie ze smakiem jest tu jak najbardziej wskazane.

Po prostu nie bójmy się używać wyobraźni w eksperymentach z miodem pitnym, a pozwoli to uzyskać niesamowite efekty.

Miód pitny na gorąco

Miód pitny na gorąco jest doskonałą propozycją w okresie jesienno-zimowym. Doskonale rozgrzewa, gdy na zewnątrz panują ujemne temperatury. Można go podawać w następujący sposób:

  • podgrzewać bez żadnych dodatków pozwalając wyzwolić się lekkiej słodyczy, doskonały, jako aperitif;
  • podgrzewać z laską cynamonu oraz odrobiną rumu, podawać w glinianym kubeczku;
  • podgrzewać z laską cynamonu a następnie wlać do kubka z umieszczoną małą kostką, cukru, pozwalając, aby rozpuściła się na dnie kubka. Ta wersja szczególnie dla tych, którzy lubią słodkie deserowe drinki.
  • podgrzewać z plastrem pomarańczy tym samym uwalniając niesamowity smak, doskonały do dań głównych np. pieczonego kurczaka lub schabu

Miód pitny na zimno, jako dodatek do posiłków

Miód smakuje doskonale również serwowany na zimno. Jest doskonałym uzupełnieniem głównych dań. Idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, drobiu a także z rybami. W przypadku dań rybnych, do miodu należy dodać plasterek cytryny, co pozwoli uzyskać zaskakujący efekt smakowy.
Oto kilka wskazówek, jakie mogą być alternatywne sposoby podawania schłodzonego miodu z różnymi rodzajami przystawek (oczywiście oprócz najlepszej opcji podania go bez żadnych dodatków pozwalając, aby własny naturalny aromat mówił sam za siebie). Możemy podawać w następujących wariantach:

  • kurczak, kieliszek miodu z plasterkiem pomarańczy, wiśnią dekoracyjną lub mandarynką;
  • jagnięcina, kieliszek miodu z plasterkiem z cytryny i gałązką mięty;
  • wieprzowina, kieliszek miodu z plasterkiem ze pomarańczy, melona lub mandarynki;
  • wołowina, kieliszek miodu z plasterkiem jabłka lub truskawki;
  • dania wegetariańskie, kieliszek miodu z plasterkiem gruszki lub jabłka;

Ponad to, do każdej z powyższych potraw, najbardziej uroczym i ozdobnym akcentem będzie po prostu umieszczenie dzbana miodu na stole. Można podawać gościom gorące lub schłodzone lodem.

Miód pitny do gotowania, jako składnik potraw

Miód można wykorzystywać także do gotowania, jako składnik wielu potraw. W przepisach, w których zalecane jest dodanie białego wina polecam użyć miodu pitnego. Doskonały do:

  • polewania podczas pieczenia drobiu i wieprzowiny;
  • marynowania świeżych owoców;
  • sosów deserowych;
  • sosów sałatkowych i  marynat;
  • lodów;

Miód pitny jako deser

Może być także podany jako deser. Wystarczy dodać do niego łyżeczkę likieru owocowego i udekorować listkami mięty lub laską cynamonu.

Miód pitny jako koktajl lub „party honey wine”

Miód pitny jest doskonałą propozycją na różnego rodzaju przyjęcia.

Można podawać na gorąco, na zimno, z dodatkami lub bez. Jego możliwości adaptacji, czynią go bardzo kreatywnym  z wieloma składnikami, tworząc niezwykłe kombinacje smakowe. Można łączyć z wódką, rumem, ginem lub kawą, co pozwala uzyskać oryginalne drinki.


Umieszczamy na Twoim urządzeniu pliki cookie, celem usprawnienia działania tej strony www.
W każdej chwili możesz usunąć i zablokować dalsze umieszczanie plików cookie zmieniając ustawienia przeglądarki. Dowiedz się więcej.

Czy masz ukończone 18 lat?